Ιστορικό

Η Ευφροσύνη Σουλεϊμάνη και ο Αθανάσιος Δημουλάς γεννήθηκαν στην Καλαμπάκα. Μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 1914 και παντρεύτηκαν στο Λόουελ της Μασαχουσέτης όπου δημιούργησαν την οικογένειά τους.

Ο γιός τους Γεώργιος Δημουλάς αγαπούσε να συναντά τους συγγενείς του στην Καλαμπάκα. Τους επισκεπτόταν συχνά και απολάμβανε την φιλοξενία τους. Στο πέρασμα των χρόνων βοήθησε να χτιστούν το πρώτο Λύκειο Καλαμπάκας και η Εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα, όταν η πόλη τα χρειαζόταν.

Η κόρη του Γεωργίου Δημουλά, Κατερίνα – Νταϊάνα Δημουλά – Μέρριαμ κληρονόμησε την αγάπη του πατέρα της για την Καλαμπάκα. Το 2012 ίδρυσε την Επιμορφωτική, Λογοτεχνική και Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλαμπάκας (KDK). Αποστολή της KDK είναι η παροχή παραδοσιακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφοριακού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ευρωστίας των πολιτών της Καλαμπάκας.

Το πρώτο έργο της KDK ήταν η ανακατασκευή και ανακαίνιση του κτηρίου στο κέντρο της πόλης, στο οποίο στεγαζόταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελούταν από δύο μόνο αίθουσες και μία μικρή συλλογή βιβλίων. Η ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουλίου του 2015 προς τιμή των γενεθλίων του Γεωργίου Δημουλά.

Μέσω της συμφωνίας με το Δήμο, η KDK θα διαχειρίζεται και θα λειτουργεί τη νέα Βιβλιοθήκη για διάστημα 5 τουλάχιστον ετών (έως και 15 έτη το ανώτατο), μετά το πέρας του οποίου η διαχείρισή της θα περάσει στον Δήμο Καλαμπάκας.

Η καινούρια Βιβλιοθήκη αποτελεί την πολιτιστική άγκυρα της πόλης και επικεντρώνεται ειδικά στις ανάγκες των παιδιών και των εφήβων.

Το λογότυπο της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας σηματοδοτεί τη δέσμευσή της για Εκπαίδευση, Πρόσβαση και Δυνατότητα.

Στόχοι της Βιβλιοθήκης είναι:

  • η ανάπτυξη υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των χρηστών της Βιβλιοθήκης
  • η δωρεάν πρόσβαση σε πηγές και υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας
  • η παροχή ενός χώρου καθημερινής μάθησης και κοινωνικής συνοχής και
  • η δημιουργία ενός ελκυστικού φυσικού περιβάλλοντος υποστηριζόμενου από υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό.

Το όραμα της Κας Κατερίνας – Νταϊάνα Δημουλά – Μέρριαμ είναι να γίνει η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας ένα κομβικό σημείο δημιουργικότητας και ευκαιρίας, προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά των Καλαμπακιωτών και του πληθυσμού των γύρω περιοχών να ανθίσει στο παγκόσμιο μέλλον.