Προβολή ταινίας: Τα παιδιά με την βαλίτσα. Σκηνές μιας μετανάστευσης

movie metanastefsi

Ημερομηνία & Ώρα

10 Φεβρουαρίου 2024 - 11 Φεβρουαρίου 2024
5:00 μμ - 7:00 μμ

Τοποθεσία

Βιβλιοθήκη

Κατηγορία

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 5μμ θα προβληθεί στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας η ταινία του Γρηγόρη Νικηφορίδη “Τα παιδιά με την βαλίτσα. Σκηνές μιας μετανάστευσης”

Πρόκειται για τέσσερις συνυφασμένες ιστορίες που αφηγούνται για την μετανάστευση των Ελλήνων στα τελευταία 50 χρόνια στη Νυρεμβέργη: Ένα νεαρό ζευγάρι – ταλαιπωρημένο από την οικονομική κρίση – εγκαταλείπει την ελληνική ύπαιθρο. Ένας γιατρός θέλει να κάνει καριέρα. Μια οικογένεια βρίσκει προσωρινά στέγη στους συγγενείς της στη Νυρεμβέργη και αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον. Και δυο «φιλοξενούμενοι εργάτες» θυμούνται την άφιξή τους στη Νυρεμβέργη.

Τα «παιδιά με την βαλίτσα» είναι ένας λογοτεχνικός όρος που χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός για το φαινόμενο της μετανάστευσης της δεκαετίας του 1960. Τα παιδιά με την βαλίτσα ήταν τα παιδιά των φιλοξενούμενων εργατών τα οποία μετακινούνταν πέρα-δώθε ανάμεσα στην πατρίδα και την ξένη χώρα: μια φορά σε επίσκεψη των γονέων τους στην Γερμανία και μετά πάλι επιστροφή στους παππούδες στην πατρίδα. Λόγω των συχνών μετακινήσεών τους είχαν πάντα μια βαλίτσα στο χέρι.

Τέσσερις γενεές ζουν ήδη στη Νυρεμβέργη και μεγαλώνει η πέμπτη. Όλες αποτελούν μέρος του σεναρίου.

Η ταινία είναι μια παραγωγή της Ελληνικής Καλλιτεχνικής Λέσχης Νυρεμβέργης

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Νικηφορίδης

Γλώσσες: ελληνικά/γερμανικά με υπότιτλους

Πληροφορίες για την Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη Νυρεμβέργης:

www.griechischerkunstclub.com <http://www.griechischerkunstclubnuernberg.com/>

και Facebook: Nikiforidis Grigorios,

Τηλ. 00491629001564

nikigreg@arcor.de