Έντυπη & Ηλεκτρονική Συλλογή

Η Ευφροσύνη Σουλεϊμάνη και ο Αθανάσιος Δημουλάς γεννήθηκαν στην Καλαμπάκα. Μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το 1914 και παντρεύτηκαν στο Λόουελ της Μασαχουσέτης όπου δημιούργησαν την οικογένειά τους.

Ο γιός τους Γεώργιος Δημουλάς αγαπούσε να συναντά τους συγγενείς του στην Καλαμπάκα. Τους επισκεπτόταν συχνά και απολάμβανε την φιλοξενία τους. Στο πέρασμα των χρόνων βοήθησε να χτιστούν το πρώτο Λύκειο Καλαμπάκας και η Εκκλησία του Αγίου Βησσαρίωνα, όταν η πόλη τα χρειαζόταν.

Η κόρη του Γεωργίου Δημουλά, Κατερίνα – Νταϊάνα Δημουλά – Μέρριαμ κληρονόμησε την αγάπη του πατέρα της για την Καλαμπάκα. Το 2012 ίδρυσε την Επιμορφωτική, Λογοτεχνική και Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλαμπάκας (KDK). Αποστολή της KDK είναι η παροχή παραδοσιακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφοριακού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ευρωστίας των πολιτών της Καλαμπάκας.

Το πρώτο έργο της KDK ήταν η ανακατασκευή και ανακαίνιση του κτηρίου στο κέντρο της πόλης, στο οποίο στεγαζόταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελούταν από δύο μόνο αίθουσες και μία μικρή συλλογή βιβλίων. Η ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουλίου του 2015 προς τιμή των γενεθλίων του Γεωργίου Δημουλά.

Μέσω της συμφωνίας με το Δήμο, η KDK θα διαχειρίζεται και θα λειτουργεί τη νέα Βιβλιοθήκη για διάστημα 5 τουλάχιστον ετών (έως και 15 έτη το ανώτατο), μετά το πέρας του οποίου η διαχείρισή της θα περάσει στον Δήμο Καλαμπάκας.

Η καινούρια Βιβλιοθήκη αποτελεί την πολιτιστική άγκυρα της πόλης και επικεντρώνεται ειδικά στις ανάγκες των παιδιών και των εφήβων.

Το λογότυπο της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας σηματοδοτεί τη δέσμευσή της για Εκπαίδευση, Πρόσβαση και Δυνατότητα.

Στόχοι της Βιβλιοθήκης είναι:

  • η ανάπτυξη υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των χρηστών της Βιβλιοθήκης
  • η δωρεάν πρόσβαση σε πηγές και υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης με τη χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας
  • η παροχή ενός χώρου καθημερινής μάθησης και κοινωνικής συνοχής και
  • η δημιουργία ενός ελκυστικού φυσικού περιβάλλοντος υποστηριζόμενου από υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό.

 

Το όραμα της Κας Κατερίνας – Νταϊάνα Δημουλά – Μέρριαμ είναι να γίνει η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας ένα κομβικό σημείο δημιουργικότητας και ευκαιρίας, προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά των Καλαμπακιωτών και του πληθυσμού των γύρω περιοχών να ανθίσει στο παγκόσμιο μέλλον.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης είναι ταξινομημένη σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey. Η έντυπη συλλογή καλύπτει διάφορες θεματικές κατηγορίες, και εμπλουτίζεται συνεχώς μέσω δωρεών και αγορών.

Παιδικό / Εφηβικό Τμήμα

Η συλλογή του παιδικού τμήματος περιλαμβάνει:

  • Πληροφοριακό υλικό.
  • Σχολικά βοηθήματα & εκπαιδευτικά πακέτα.
  • Επιστημονικά και λογοτεχνικά βιβλία.
  • Ξενόγλωσσα βιβλία.


Τμήμα Ενηλίκων

Η συλλογή του τμήματος ενηλίκων χωρίζεται στην Κύρια Συλλογή, το Πληροφοριακό Τμήμα και τις Ειδικές Συλλογές.

Η Κύρια Συλλογή περιλαμβάνει επιστημονικά βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών και βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας.

Το Πληροφοριακό Τμήμα περιλαμβάνει:

  • Εγκυκλοπαίδειες & Λεξικά.
  • Φυλλάδια.
  • Συλλογή Περιοδικών & Τοπικό Τύπο.


Το υλικό αυτό δε δανείζεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο χώρο του αναγνωστηρίου.

Η Συλλογή Περιοδικών αποτελείται από τίτλους, που εκδίδονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη συλλογή περιλαμβάνονται το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών ιστορικό περιοδικό Θεσσαλικό Ημερολόγιο και το επιστημονικό περιοδικό Τρικαλινά, ετήσιο Φιλολογικό Ιστορικό Λαογραφικό Περιοδικό.

Στις Ειδικές Συλλογές υπάρχουν παλιές εκδόσεις διαθέσιμες αποκλειστικά για μελέτη εντός της Βιβλιοθήκης. Οι παλαιότερες εκδόσεις των Ειδικών Συλλογών είναι τα έργα: Athens and Attica: journal of a residence there (1836), Contrat Social ou principles du droit politique του Rousseau του εκδοτικού οίκου Garnier Freres (1873), Οδοιπορικαί σημειώσεις Μακεδονίας, Ηπείρου, νέας οροθετικής γραμμής και Θεσσαλίας του Νικολάου Θ. Σχινά (1886), καθώς και η Ιστορία του ελληνικού Έθνους του Παπαρρηγόπουλου (1896).

Επιπλέον, η συλλογή περιλαμβάνει δύο αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα ή Χάρτας της Ελλάδος,  ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, έργο του Ρήγα Βελεστινλή.

Η ηλεκτρονική συλλογή αποτελείται από cd-rom με εκπαιδευτικό λογισμικό για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εμπεδώσουν τη διδακτέα ύλη μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης σειράς διασκεδαστικών ασκήσεων, καθώς το λογισμικό λειτουργεί επικουρικά στη σχολική διδασκαλία.

Τα εκπαιδευτικά πακέτα είναι:

Γράφω απλά – Διαβάζω εύκολα

Εφαρμογή που αποτελεί εργαλείο γλωσσικής ανάπτυξης για μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού αλλά και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, γονείς και επαγγελματίες της γλωσσικής ανάπτυξης όπως λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους.

Εικόνες-Λέξεις και Κατηγορίες

Εκπαιδευτικό παιχνίδι για παιδιά Νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού καθώς και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες για την υποστήριξη της γλωσσικής τους ανάπτυξης.

Σχήμα, Μέγεθος, Χρώμα, Χώρος

Εργαλείο γλωσσικής ανάπτυξης για παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στο λόγο ή και στην κατανόηση σχημάτων, μεγεθών, χρωμάτων, χώρου, αντίθετων εννοιών.

Το  Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη

Αστείες animated ιστορίες με θέμα την δυσλεξία. Περιλαμβάνει παιχνίδια/εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών των παιδιών.

Ακτίνες

Πακέτο 112 εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχεδιασμένων για παιδιά προσχολικής ηλικίας.